Railway Recruitment Board Examination, January 2005 Question Paper
1. ?Abhinav Bharat? was organized by
  (a) Bhai Parmanand
  (b) Khudiram Bose
  (c) Vir Savarkar
  (d) None of these
  Ans: ( c ) Vir Savarkar
 
  2. On 22nd December, which of the following places has the
  largest day and shortest night ?
  (a) Melbourne
  (b) Moscow
  (c) Madrid
  (d) Chennai
  Ans: ( a ) Melbourne
 
  3. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse
  Latitudes? lies between
  (a) 00 and 150
  (b) 200 and 250
  (c) 300 and 350
  (d) None of these
  Ans: ( c ) 300 and 350
 
  4. Zimbobwe was formerly known as
  (a) Rhodesia
  (b) Mali
  (c) Namibia
  (d) Zanzibar
  Ans: ( a ) Rhodesia
 
  5. Which of the following pairs is correct ?
  (a) Bonn  - Danube
  (b) Baghdad - Tigris
  (c) Rome  - Seice
  (d) Paris  - Tiber
  Ans: ( b ) Baghdad - Tigris
 
  6. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
  (a) Kiel Canal
  (b) Suez Canal
  (c) Panama Canal
  (d) None of these
  Ans: ( a ) Kiel Canal
 
  7. Which of the following rivers does not form any delta at
  its mouth ?
  (a) Cauvery
  (b) Mahanadi
  (c) Godavari
  (d) Tapti
  Ans: ( d ) Tapti
 
  8. Srinagar is situated on the bank of the river
  (a) Ravi
  (b) Sutlej
  (c) Jhelum
  (d) Chenab
  Ans: ( c ) Jhelum
 
  9. The Shompens are the tribal people of
  (a) Andaman
  (b) Nicobar
  (c) Lakshadweep
  (d) None of these
  Ans: ( b ) Nicobar
 
  10. Match the following
  A. Manas   I. Hangul
  B. Dachigam  II. Elephant
  C. Mudumalai  III. Tiger
  D. Kaziranga  IV. Rhinoceros
  A B C D
  (a) I II III IV
  (b) III I II IV
  (c) II IV III I
  (d) I III IV II
  Ans: ( b ) III I II IV
 
  11. In India, Plan holiday was after
  (a) China-India war of 1962
  (b) Draught of 1966
  (c) Pakistan war of 1971
  (d) Pakistan war of 1965
  Ans: ( b ) Draught of 1966
 
  12. Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?
  (a) Kandla
  (b) Mumbai
  (c) Visakhapatnam
  (d) Trivandrum
  Ans: ( d ) Trivandrum
 
  13. The least perfect square number which is divisible by 3,
  4, 5, 6 and 8 is
  (a) 900
  (b) 1600
  (c) 2500
  (d) 3600
  Ans: ( d ) 3600
 
  12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee
  notes, five-rupee notes and ten-rupee notes.  The number of
  notes are equal.   What is the total number of notes ?
  (a) 60
  (b) 90
  (c) 75
  (d) 45
  Ans: ( b ) 90
 
  13. In an organization, 40% of the employees are
  matriculates, 50% of the remaining are graduates and
  remaining 180 are post-graduates.   How many employees are
  graduates ?
  (a) 360
  (b) 240
  (c) 180
  (d) 300
  Ans: ( c ) 180
 
  14. Which of the following writs may be issued to enforce a
  Fundamental Right ?
  (a) Habeas Corpus
  (b) Mandamus
  (c) Prohibition
  (d) Certiorari
  Ans: ( a ) Habeas Corpus
 
  15. A common High Court for two or more States and/or Union
  Territories may be established by the
  (a) President
  (b) Parliament by making law
  (c) Governor of State
  (d) Chief Justice of India
  Ans: ( b ) Parliament by making law
 
  16. Who among the following was the Constitutional adviser
  to the Constituent Assembly of India ?
  (a) M. C. Setalvad
  (b) K. M. Munshi
  (c) Jawaharlal Nehru
  (d) B. N. Rau
  Ans: ( d ) B. N. Rau
 
  17. During the period of Renaissance, the new style of
  architecture first developed in
  (a) Italy
  (b) France
  (c) England
  (d) Germany
  Ans: ( a ) Italy
 
  18. The Barrah dacoity was the first major venture of the
  revolutionary terrorists of the freedom movement in
  (a) The Madras Presidency
  (b) Punjab
  (c) Bombay-Karnataka
  (d) East Bengal
  Ans: ( d ) East Bengal
 
  19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
  (a) Congress Socialists
  (b) Members of Azad Hind Fauj
  (c) Khudai Khidmatgars
  (d) People led by Rani Gaidinliu
  Ans: (  c  ) Khudai Khidmatgars
 
  20. The State in India having dry season for only 3 to 4
  months every year is
  (a) West Bengal
  (b) Kerala
  (c) Mizoram
  (d) Himachal Pradesh
  Ans: ( c ) Mizoram
 
  21. Which of the following is correctly matched ?
  (a) Gulbarga  - Karnataka
  (b) Midnapur - Gujarat
  (c) Wardha - Madhya Pradesh
  (d) Cochin - Tamil Nadu
  Ans: ( a ) Gulbarga  - Karnataka
 
  22. U Thant Award is given for
  (a) Contribution to east-west understanding
  (b) Community leadership
  (c) Social service
  (d) Journalism
  Ans: ( c ) Social service
 
  23. Bishop Desmond Tutu is the native of
  (a) South Africa
  (b) Cuba
  (c) Tanzania
  (d) Zambia
  Ans: ( a ) South Africa
 
  24. The first electric railway was opened in
  (a) 1853
  (b) 1885
  (c) 1905
  (d) 1925
  Ans: ( d ) 1925
 
  25. Machael Ferreira is associated with which of the
  following games ?
  (a) Chess
  (b) Snooker
  (c) Golf
  (d) None of these
  Ans: ( b ) Snooker
 
  26. ?The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar
  award in how many categories ?
  (a) 10
  (b) 9
  (c) 11
  (d) 12
  Ans: ( c ) 11
 
  27. As per Census 2001, which of the following States has
  the lowest density of population ?
  (a) Manipur
  (b) Meghalaya
  (c) Nagaland
  (d) Mizoram
  Ans: ( d ) Mizoram
 
  28. Which of the following is the latest Tank ?
  (a) Akash
  (b) Prithvi
  (c) Arjun
  (d) Bhim
  Ans: ( c ) Arjun
 
  29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
  (a) Encephalitis   - Brain
  (b) Colitis   - Colon
  (c) Hepatitis  - Liver
  (d) Jaundice  - Throat
  Ans: ( d ) Jaundice - Throat
 
  30. Which of the following type of clothes is manufactured
  by using petroleum products ?
  (a) Rayan Silk
  (b) Terelyne
  (c) Nylon
  (d) Cotton
  Ans: ( c ) Nylon
 
  31. The function of haemoglobin in the body is
  (a) Transport of oxygen
  (b) Destruction of bacteria
  (c) Prevention of anemia
  (d) Utilization of iron
  Ans: ( a ) Transport of oxygen
 
  32. Which disease is more common among agricultural workers
  as compared to urban population ?
  (a) Lung?s disease
  (b) Cirrhasis of liver
  (c) Hookworm infection
  (d) Cancer
  Ans: ( c ) Hookworm infection
 
  33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in
  which of the following crops ?
  (a) Pulses
  (b) Rice
  (c) Wheat
  (d) None of these
  Ans: ( d ) None of these
 
  34. Which one of the following grows under the tree ?
  (a) Cabbage
  (b) Bengal gram
  (c) Peanuts
  (d) Castor
  Ans: ( c ) Peanuts
 
  35. Which of the following is an example of a plant that
  bears seeds but not fruits ?
  (a) Cotton Plant
  (b) Peepal tree
  (c) Eucalyptus tree
  (d) Pine tree
  Ans: ( c ) Eucalyptus tree
 
  36. Radioactive element which has been found to have large
  reserves in India is
  (a) Uranium
  (b) Thorium
  (c) Radium
  (d) Plutonium
  Ans: ( b ) Thorium
 
  37. The image formed on the retina of a human eye is
  (a) Real and upright
  (b) Real and inverted
  (c) Imaginary and upright
  (d) Imaginary and inverted
  Ans: ( b ) Real and inverted
 
  38. In increasing sequence, the major elements present in
  the human body are
  (a) Calcium, iron, sodium, phosphorus
  (b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
  (c) Calcium, iron, sodium, sulphur
  (d) Calcium, potassium, phosphorus, iron
  Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus
 
  39. A light sensitive compound used in photography is
  (a) Silver chloride
  (b) Silver sulphide
  (c) Silver bromide
  (d) Silver oxide
  Ans: ( c ) Silver bromide
 
  40. Protective foods in our diet are
  (a) Fats and vitamins
  (b) Carbohydrates and minerals
  (c) Vitamins and minerals
  (d) Proteins and carbohydrates
  Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates
 
  41. The ancient name of Bengal was
  (a) Kamrupa
  (b) Vasta
  (c) Gauda
  (d) Vallabhi
  Ans: ( c ) Gauda
 
  42. Ahilyabai was the queen of
  (a) Gwaliar
  (b) Malwa
  (c) Jaipur
  (d) Bijapur
  Ans: ( a ) Gwaliar
 
  43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the
  time of
  (a) Ala-ud-din Khalji
  (b) Firuz Shah Tughluq
  (c) Balban
  (d) Muhammed-bin-Tughluq
  Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq
 
  44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that
  the main occupation of the people was
  (a) Agriculture
  (b) Cattle rearing
  (c) Commerce
  (d) Hunting
  Ans: ( c ) Commerce
 
  45. The Mahabalipuram temples were built by the king of
  ????????. Dynasty
  (a) Gupta
  (b) Chola
  (c) Pallava
  (d) Kushana
  Ans: ( c ) Pallava
 
  46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was
  opened in
  (a) 1852
  (b) 1853
  (c) 1854
  (d) 1855
  Ans: ( b ) 1853
 
  47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
  (a) Mahabhiniskraman
  (b) Mahaparinirvana
  (c) Mahamastakabhisheka
  (d) Dharmachakrapravartan
  Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan
 
  48. The political and cultural center of the Pandyas was
  (a) Vengi
  (b) Madurai
  (c) Kanchipuram
  (d) Mahabalipuram
  Ans: ( b ) Madurai
 
  49. What is the correct chronological order of the dynasties
  in which they invaded India ?
  1.  Huns  2.  Kushanas
  3.  Aryans  4.  Greeks
  (a) 4,  3,  2,  1
  (b) 3,  4,  2,  1
  (c) 4,  2,  3,  1
  (d) 3,  4,  1,  2
  Ans: ( b ) 3,  4,  2,  1
 
  50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
  (a) Nayachandra
  (b) Amoghvarsa
  (c) Vijnaneswara
  (d) Kumban
  Ans: ( c ) Vijnaneswara
 
  51. Gupta empire declined in the fifth century A.D.  as a
  consequence of
  (a) Chalukya raids
  (b) Greek invasion
  (c) Hun invasion
  (d) Pallava raids
  Ans: ( c ) Hun invasion
 
  52. Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?
  (a) Vasumitra
  (b) Kallar
  (c) Jayapala
  (d) Mahipala
  Ans: ( c ) Jayapala
 
  53. The main external threat to the Sultanate of Delhi was
  posed by the
  (a) Mughals
  (b) Afghans
  (c) Iranians
  (d) None of these
  Ans: ( d ) None of these
 
  54. Who among the following was a leading exponent of
  Gandhian thoughts ?
  (a) J. L. Nehru
  (b) M. N. Roy
  (c) Vinoba Bhave
  (d) Jayaprakash Narayan
  Ans: ( c ) Vinoba Bhave
 
  55. Who were the immediate successors of the Imperial
  Mauryas in Magadha ?
  (a) Kushanas
  (b) Pandyas
  (c) Satvahanas
  (d) Sungas
  Ans: ( d ) Sungas
 
  56. Both Mahavira and Buddha preached during the reign of
  (a) Ajatashatru
  (b) Bimbisara
  (c) Nandivardhan
  (d) Uday
  Ans: ( b ) Bimbisara
 
  57. Jahangiri Mahal is located in
  (a) Delhi
  (b) Fatehpur Sikri
  (c) Agra Fort
  (d) Sikandara
  Ans: ( c ) Agra Fort
 
  58. The percentage of glucose present in the normal urine is
  (a) 0.1%
  (b) 2%
  (c) 9.5%
  (d) 0%
  Ans: ( a ) 0.1%
 
  59. The magnetic effect of electric current was first
  observed by
  (a) Henry
  (b) Oersted
  (c) Faraday
  (d) Volta
  Ans: ( b ) Oersted
 
  60. Of the total water on the earth, fresh water reserves
  constitute approximately
  (a) 4.5%
  (b) 2.7%
  (c) 1.2%
  (d) 5.8%
  Ans: ( b ) 2.7%
 
  61. The black hole theory was discovered by
  (a) S. Chandrasekhar
  (b) Har Gobind Khorana
  (c) C.V. Raman
  (d) S. Ramanujan
  Ans: ( a ) S. Chandrasekhar
 
  62. The main contribution of the Chola dynasty in the field
  of administration lies in
  (a) Systematic provincial administration
  (b) A well planned revenue system
  (c) A well organized central government
  (d) An organized local self government
  Ans: ( d ) An organized local self government
 
  63. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
  (a) Chaitanya
  (b) Nanak
  (c) Surdas
  (d) Ballabhacharya
  Ans: ( d ) Ballabhacharya
 
  64. Which of the following battles changed the destiny of a
  Mughal ruler of India ?
  (a) Haldighati
  (b) Panipat II
  (c) Khanua
  (d) Chausa
  Ans: ( b ) Panipat II
 
  65. ?The Vedas contain all the truth? was interpreted by
  (a) Swami Vivekanand
  (b) Swami Dayanand
  (c) Swami Shraddhanand
  (d) S. Radhakrishnan
  Ans: ( b ) Swami Dayanand
 
  66. Babur entered India for the first time from the west
  through
  (a) Kashmir
  (b) Sind
  (c) Punjab
  (d) Rajasthan
  Ans: ( b ) Sind
 
  67. Which was the first among the following ?
  (a) Doctrine of Lapse
  (b) Subsidiary Alliance
  (c) Permanent Settlement
  (d) Double Government
  Ans: ( d ) Double Government
 
  68. The name of Lord Cornwallis is associated with the
  (a) Dual government
  (b) Maratha wars
  (c) System of subsidiary
  (d) Permanent settlement
  Ans: ( d ) Permanent settlement
 
  69. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
  (a) Administrative reforms
  (b) Social reforms
  (c) Economic reforms
  (d) Educational reforms
  Ans: ( d ) Educational reforms
 
  70. The sea route to India was discovered by the
  (a) Dutch
  (b) English
  (c) Portuguese
  (d) French
  Ans: ( c ) Portuguese
 
  71. Which of the following pairs is correct ?
  (a) Ashvaghosa -   Vikramaditya
  (b) Banabhatta - Harshvardhan
  (c) Harisena - Kanishka
  (d) Kalidasa - Samudragupta
  Ans: ( b ) Banabhatta -  Harshvardhan
 
  72. 4th July, 1776 is important in world history because
  (a) Battle of Plassey started
  (b) Sea route to India was discovered
  (c) English King Charles II was executed
  (d) American Congress adopted the Declaration of Independence
  Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of
  Independence
 
  73. Rowlatt Act was passed in the year
  (a) 1917
  (b) 1919
  (c) 192
  (d) 1923
  Ans: ( b ) 1919
 
  74. Communal electorate in India was introduced through
  which of the following acts ?
  (a) 1909
  (b) 1919
  (c) 1935
  (d) None of these
  Ans: ( a ) 1909
Railway Recruitment Board Examination, January 2005 Model Question Paper Answer:RRB Question Papers,Government exam paper,RRB  Paper,RRB exam paper




0 comments :
Post a Comment