**TCS PAPER - 24 MAY 2008**

WRITTEN TEST : (ONLINE TEST) Contains 3 sections

1) Verbal (Synonyms – Antonyms - Comprehension Passages)

2) Quantitative Aptitude

3) Critical Reasoning

SECTION: 1 (Verbal- 30 questions - 20 min)

Ø Synonyms (Refer In GRE BARRONS 12th Edition )

Ø Antonyms (Refer In GRE BARRONS 12th Edition (page no -126))

Ø Passage completion

Some of the prev

SECTION: 2 (QUANT- 38 questions - 40 min)

1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 =

Sol: Given log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364

Then, Log 0.319=log0.318+ (log0.318-log0.317)

=0.3396

2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there?

Sol: Given x= 2 kg Packs

y= 1 kg packs

=> x + y = 150 .......... Eqn 1

=> 2x + y = 264 .......... Eqn 2

On solving these two equations, x = 114

By using equation 1, 114 + y = 150

=> y = 36

=>Number of 2 kg Packs = 114.

3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?

a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00

Sol: (Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

Ans: 8:00

4) A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?

Ans: 7 AM (or) 1 PM

5) A moves 3 kms east from his starting point. He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east. How far is A from his starting point?

Ans: 13 kms

6) Aeroplane is flying at a particular angle and latitude, after some time latitude is given. (8 hrs later), u r asked to find the local time of the place.

7) An Aeroplane starts from A (SOME LATITUDE IS GIVEN ACCORDING TO PLACE).At 2 AM local time to B (SOME LATITUDE). Traveling time is 10 Hours. What is the local time of B when it reaches B?

8) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time.

Sol: Since it is moving from east to west longitude we need to add both

Ie, 40+40=80

Multiply the ans by 4

=>80*4=320min

Convert this min to hours i.e., 5hrs 33min

It takes 8hrs totally. So 8-5hr 30 min=2hr 30min

So the ans is 10am+2hr 30 min

Ans: 12:30 it will reach

9) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

Sol: The time being taken to fill the bucket.

After reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20 ms. then total time to get the response is

20ms +10 ms=30ms

Ans: 30ms

10) A file is transferred from one location to another in ‘buckets’. The size of the bucket is 10 kilobytes. Eh bucket gets filled at the rate of 0.0001 kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10 milliseconds per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error during transmission, write a formula to calculate the time taken in seconds to successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.

Ans: (n/1000)*(n/10)*10+ (n/100).... (Not 100% sure)

11)A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes ,fair if 7 fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week.

Sol:

good days means --- 9 fishes so 53/9=4 (remainder=17) if u assume 5 then there is no chance for bad days.

fair days means --- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.

bad days means --- 5 fishes so remaining 10---10/5=2days.

4*9=36

7*1=7

2*5=10

36+7+10=53...

Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.

12) x+y+z=7--------- eq1

9*x+7*y+5*z=53 ----eq2

Sol:

Multiply eq 1 by 9,

9*x+9*y+9*z=35 -------------eq3

From eq2 and eq3

2*y+4*z=10-----eq4

Since all x, y and z are integer i should put a integer value of y such that z sud be integer in eq 4.....And there will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from eq 4

For first y=1,z=2 then from eq1 x= 4

So 9*4+1*7+2*5=53.... Satisfied

Now for second y=3 z=1 then from eq1 x=3

So 9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied

So finally there are two solution of this question

Ans: (x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...

13) Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?

Sol: let no. of fish x catches=p

No. caught by y =r

r=5p.

Given r+p=42

Then p=7, r=35

14) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combine, what will be their net savings?

Sol: Suppose total income is 100

So amount x is getting is 80

y is 70

z =60

Total=210

But total money is 300

300-210=90

So they are getting 90 rs less

90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

15) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5.Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?

Sol: incomes: 3:4

Expenditures: 4:5

3x-4y=1/4(3x)

12x-16y=3x

9x=16y

y=9x/16

(3x-4(9x/16))/ ((4x-5(9x/16)))

Ans: 12/19

16)If A can copy 50 pages in 10 hours and A and B together can copy 70 pages in 10 hours, how much time does B takes to copy 26 pages?

Sol: A can copy 50 pages in 10 hrs.

=>A can copy 5 pages in 1hr. (50/10)

Now A & B can copy 70 pages in 10hrs.

Thus, B can copy 90 pages in 10 hrs. [Eqn. is (50+x)/2=70, where x--> no. of pages B can copy in 10 hrs.]

So, B can copy 9 pages in 1hr.

Therefore, to copy 26 pages B will need almost 3hrs.

Since in 3hrs B can copy 27 pages

17) A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?

ANS: 13

18) A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days A alone can complete the work?

ANS: 10.5 (11)

19) A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days does B take to finish the work? Ans: 100/6 (4 days)

20) A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A's work?

Ans: 3.2 days (4 days)

21) A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?

Ans: 16

22) If 20 men take 15 days to complete a job, in how many days can 25 men finish that work?

Ans. 12 days

23) One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. if both do combine in how much time they will finish.

Ans: 1hr 12min

24) A man shapes 3 cardboards in 50 minutes, how many types of cardboard does he shape in 5 hours?

Ans: 18cardboards

25) A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.

Sol: (A+B) can do the work in = 1/24 min.

A alone can do the same work in = 1/40 min.

B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60

=> B can do the same work in = 60 min

Ans: 60 min

26) A can do a piece of work in 20 days, which B can do in 12 days. In 9 days B does ¾ of the work. How many days will A take to finish the remaining work?

27) Anand finishes a work in 7 days; Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?

A) 3rd b) 6th c) 9th d) 7th

28) 3 men finish painting a wall in 8 days. Four boys do the same job in 7 days. In how many days will 2 men and 2 boys working together paint two such walls of the same size?

A) 6 6/13 days B) 3 3/13 days C) 9 2/5 days D) 12 12/13 days

29) what's the answer for that? A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:

A -> 1 1 0 0 0 1 0 1

B -> 0 0 1 1 0 0 1 1

C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 (- =minus, u=union)

Find ((A - C) u B) =?

Sol: We have to find (A-C) U B

To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A,

That will give us (A-C)

2's compliment of C=1's compliment of C+1

=11000101+1=11000110

A-C=11000101+11000110

=10001001

Now (A-C) U B is .OR. Logic operation on (A-C) and B

10001001 .OR. 00110011

The answer is = 10111011,

Whose decimal equivalent is 187

30) A = 10010001

B = 01101010

C = 10010110

(AuB)nC =? [(A union B) intersection C =?]

31) A =0 0 0 0 1 1 1 1

B =0 0 1 1 0 0 1 1

C =0 1 0 1 0 1 0 1

(A U B) n C Find the fourth row, having the bit pattern as an integer in an 8-bit computer, and express the answer in its decimal value.

Ans: 29

32) A, B and C are 8 bit nos. They are as follows:

A 1 1 0 1 1 0 1 1

B 0 1 1 1 1 0 1 0

C 0 1 1 0 1 1 0 1

Find ( (A-B) u C )=?

Hint: 109 A-B is {A} - {A n B}

Ans: 0 1 1 1 1 1 1 1 (DB)

33) If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined.

Ans: 20%

34) In the class of 40 students, 30 speak Hindi and 20 speak English. What is the lowest possible number of students who speak both the languages?

(a) 5 (b) 20 (c) 15 (d) 10 (e) 30

35) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).

Sol: [HINT~ Formula=Base Add + Byte reqd {N (i-1) + (j-1)}

Where, Base Add=3000; Byte reqd=4;

N=no of columns in array=7; i=8; j=5;

IN ROW MAJOR ORDER]

Ans: 3212

36) If the vertex (5, 7) is placed in the memory. First vertex (1, 1)’s address is 1245 and then address of (5, 7) is ----------

Ans: 1279

37) A 2D array is declared as A [9, 7] and each element requires 2 byte. If A [1, 1] is stored in 3000. Find the memory of A [8, 5]?

Ans: 3106

38) One circular array is given (means the memory allocation takes place like a circular fashion) dimension (9X7). starting address is 3000.find the address of (2, 3)

Ans: 555

39) The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

Sol: N is increased by 1%

Therefore new value of N=N + (N/100) =101N/100

M=sqrt (100 * (101N/100))

Hence, we get

M=sqrt (101 * N)

Ans: 0. 5 %( =SQRT 101N)

40) A bus started from bus stand at 8.00a m and after 30 min staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus 50 percent fast speed. At what time it retur4ns to the bus stand.

Sol: (this is the step by step solution :)

A bus cover 27 mile with 18 mph in =27/18= 1 hour 30 min.

And it wait at stand =30 min.

After this speed of return increase by 50% so 50%of 18 mph=9mph

Total speed of returning=18+9=27

Then in return it take 27/27=1 hour

Then total time in journey=1+1:30+00:30 =3 hour

So it will come at 8+3 hour=11 a.m.

So Ans==11 a.m

41) A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination which is in North West direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?

Ans: 7 AM or 1.00 PM

42) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?

a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00

(Hint: Every 1 deg longitude is equal to 4 minutes. If west to east add time else subtract time)

Ans: 8:00

43) A moves 3 kms east from his starting point. He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east. How far is A from his starting point?

Ans: 13 kms

44) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time.

45) In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.

(May be we can solve it by Definite Integration. Check any way}

Ans: at 9 pm 7.5 more or 385.8 (DB)

46) For Temperature a function is given according to time: ((t**2)/6) + 4t +12 what is the temperature rise or fall between 4.AM TO 9 AM

Sol: In equation first put t=9,

We will get 34.5....... (1)

Now put t=4,

We will get 27........ (2)

So Ans=34.5-27 =7.5

47) For Temperature a function is given according to time: ((t**2)/6) + 4t +12 what is the temperature rise or fall between 5 PM to 8 PM

48) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low tem. And highest temp is 100 degrees. Then what is the low temp?

Sol: Let highest temp be x

So low temp=1/3 of x of 1/2 of x plus x/2 i.e. x/6+x/2

Total temp=x+x/6+x/2=100

Therefore, x=60

Lowest temp is 40

Ans: (40 deg.)

49) A person had to multiply two numbers. Instead of multiplying by 35, he multiplied by 53and the product went up by 540. What was the raised product?

a) 780 b) 1040 c) 1590 d) 1720

Sol: x*53-x*35=540=> x=30 therefore, 53*30=1590

Ans: 1590

50) How many positive integer solutions does the equation 2x+3y = 100 have?

a) 50 b) 33 c) 16 d) 35

Sol: Given 2x+3y=100, take l.c.m of 'x' coeff and 'y' coeff i.e. l.c.m of 2,3 ==6then divide 100 with 6, which turns out 16 hence answer is 16short cut formula--- constant / (l.cm of x coeff and y coeff)

51) The total expense of a boarding house is partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs.70 per head when there are 25 boarders and Rs.60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.

a) 65 b) 55 c) 50 d) 45

Sol: let a = fixed cost and

k = variable cost and n = number of boarders

Total cost when 25 boarders c = 25*70 = 1750 i.e. 1750 = a + 25k

Total cost when 50 boarders c = 50*60 = 3000 i.e. 3000 = a + 50k

Solving above 2 eqns, 3000-1750 = 25k i.e. 1250 = 25k i.e. k = 50

Therefore, substituting this value of k in either of above 2 eqns we get

a = 500 (a = 3000-50*50 = 500 or a = 1750 - 25*50 = 500)

So total cost when 100 boarders = c = a + 100k = 500 + 100*50 = 5500

So cost per head = 5500/100 = 55

52) Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?

a) 37.5% b) 62.5% c) 50% d) None of these

Sol: Let, 5 pens + 7 pencils + 4 erasers = x rupees

So 10 pens + 14 pencils + 8 erasers = 2*x rupees

Also mentioned, 6 pens + 14 pencils + 8 erasers = 1.5*x rupees

So (10-6) = 4 pens = (2-1.5) x rupees

So 4 pens = 0.5x rupees => 8 pens = x rupees

So 5 pens = 5x/8 rupees = 5/8 of total (note x rupees is total amt paid by

Amal) i.e. 5/8 = 500/8% = 62.5%

Ans: 62.5%

53) I lost Rs.68 in two races. My second race loss is Rs.6 more than the first race. My friend lost Rs.4 more than me in the second race. What is the amount lost by my friend in the second race?

Sol: x + x+6 = rs 68

2x + 6 = 68

2x = 68-6

2x = 62

x=31

x is the amt lost in I race

x+ 6 = 31+6=37 is lost in second race

Then my friend lost 37 + 4 = 41 Rs

Ans: 41 Rs

54) A face of the clock is divided into three parts. First part hours total is equal to the sum of the second and third part. What is the total of hours in the bigger part?

Sol: The clock normally has 12 hr

Three parts x, y, z

x+y+z=12

x=y+z

2x=12

x=6

So the largest part is 6 hrs

Ans: 6 hrs

55) (1-1/6) (1-1/7).... (1- (1/ (n+4))) (1-(1/ (n+5))) = ?

Sol: Leaving the first numerator and last denominator, all the numerator and denominator will cancelled out one another.

Ans: 5/ (n+5)

56) Ten boxes are there. Each ball weighs 100 gms. One ball is weighing 90 gms.

i) If there are 3 balls (n=3) in each box, how many times will it take to find 90 gms ball? ii) Same question with n=10

iii) Same question with n=9

Sol: The chances are

When n=3

(i) nC1= 3C1 =3 for 10 boxes.. 10*3=30

(ii) nC1=10C1=10 for 10 boxes ....10*10=100

(iii) nC1=9C1=9 for 10 boxes.....10*9=90

57) With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels?

Sol: 4/5 full tank= 12 mile

1 full tank= 12/ (4/5)

1/3 full tank= 12/ (4/5)*(1/3) = 5 miles

Ans: 5 miles

58) Wind flows 160 miles in 330min.for 80 miles how much time required 160 miles?

Sol: 1 mile = 330/160

80 miles= (330*80)/160=165 min.

Ans: 165 min.

59) A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph.another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same if the second person was traveling at a speed of 35 mph. find the speed limit

Sol: ( x+10) =(x+35)/2

Solving the eqn we get x=15

Ans: 15

60) A sales person multiplied a number and get the answer is 3 instead of that number divided by 3.what is the answer he actually has to get.

Sol: Assume 1

1* 3 = 3

1*1/3=1/3

So he has to got 1/3

Ans: 1/3

61) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

Ans: 30 milliseconds

62) A person who decided to go weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day average speed of forward journey is 40 mph due to traffic in Sundays the return journey average speed is 30 mph. How far he can select a picnic spot.

Ans: Between 120 and 140 miles

63) Car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallons more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up.

Sol: Let fuel consumed in coming up is x.

Thus equation is: x+1.25x=4.5

Ans: 2gallons

64) 40% employees are male if 60% of supervisors are male so for 100% is 26.4%so the probability is

Ans: 0.264

65) Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings

Sol: first 50 ings.- run= 50*50=2500

51st ings. - Avg 51. So total run =51*51=2601.

So run scored in that ings=2601-2500=101 runs.

Ans: 101 runs

66) Hansie made the following amounts in seven games of cricket in India : Rs.10, Rs.15, Rs.21, Rs.12, Rs.18, Rs.19 and Rs.17 (all figures in crores of course).Find his average earnings.

Ans: Rs.16 crore

67) Average of 5 numbers is -10 sum of 3 numbers is 16, what is the average of other two numbers?

Ans: -33

68) If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were used combined.

Ans: 20%

69) In 80 coins one coin is counterfeit what is minimum number of weighing to find out counterfeit coin

Sol: the minimum number of weightings needed is just 5.as shown below

(1) 80->30-30 (2) 15-15 (3) 7-7 (4) 3-3 (5) 1-1

Ans: 5.

70) 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges, 2 bananas, and 1 apple costs Rs 10. What is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples?

Sol: 2x+3y+4z=15

3x+2y+z=10

Adding

5x+5y+5z=25

x+y+z=5 that is for 1 orange, 1 banana and 1 apple requires 5Rs.

So for 3 orange, 3 bananas and 3 apples require 15Rs.

i.e. 3x+3y+3z=15

Ans: 15

71) In 8*8 chess board what is the total number of squares refers odele discovered that there are 204 squares on the board .We found that you would add the different squares

= 1 + 4 + 9 + 16+ 25 + 36 + 49 + 64. =204

Also in 3*3 tic tac toe board what is the total no of squares

Ans: 14 i.e. 9+4(bigger ones) +1 (biggest one)

If you get 100*100 board just use the formula the formula for the sum of the first n perfect squares is

n x (n + 1) x (2n + 1)

__________________

6

72) One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. If both do combine in how much time they will finish.

Sol: Faster one can do 1/2 of work in one hour slower one can do 1/3 of work in one hour both they do (1/2+1/3=5/6) the work in one hour. So work will b finished in 6/5=1.2 hour

i e 1 hour 12 min.

Ans: 1 hour 12 min.

73)If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A produces 42 pages and typist B produces 28 pages. How much should typist A receive?

Sol: Find 42 % of 20 rs with respect to 70 (i.e. 28 + 42)

==> (42 * 20)/70 ==> 12 Rs

Ans: 12 Rs

74) In some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?

Ans: 138 matches

(Explanation: since one player gets a bye in each round, he will reach the finals of the tournament without playing a match.

Therefore 137 matches should be played to determine the second finalist from the remaining 138 players (excluding the 1st player)

Therefore to determine the winner 138 matches should be played.)

75) ONE RECTANGULAR PLATE WITH LENGTH 8INCHES, BREADTH 11 INCHES AND 2 INCHES THICKNESS IS THERE.WHAT IS THE LENGTH OF THE CIRCULAR ROD WITH DIAMETER 8 INCHES AND EQUAL TO VOLUME OF RECTANGULAR PLATE?

Sol: Vol. of rect. plate= 8*11*2=176

Area of rod= (22/7)*(8/2)*(8/2) = (352/7)

Vol. of rod=area*length=vol. of plate

So length of rod= vol of plate/area=176/ (352/7) =3.5

Ans: 3.5

76) One tank will fill in 6 minutes at the rate of 3cu ft /min, length of tank is 4 ft and the width is 1/2 of length, what is the depth of the tank?

Ans: 3 ft 7.5 inches

77) A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.

Ans: 1000 (24725 - cost) 20250

Ans: Rs. 22,500 (hint: the plant is on the other side of the plant i.e. it is not on the same side as the river)

78) The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?

Sol :( let x b pencil, y b pen and z b eraser... u get x+2y+4z=22 and 5x+4y+2z=32 add 6x+6y+6z=54 div by 2 you get 27)

Ans: 27

79) A man has to get air-mail. He starts to go to airport on his motorbike. Plane comes early and the mail is sent by a horse-cart. The man meets the cart in the middle after half an hour. He takes the mail and returns back, by doing so, he saves twenty minutes. How early did the plane arrive?

Sol: Assume he started at 1:00, so at 1:30 he met cart .He returned home at 2:00.so it took him 1 hour for the total journey. By doing this he saved 20 min. So the actual time if the plane is not late is 1 hour and 20 min. So the actual time of plane is at 1:40.The cart traveled a time of 10 min before it met him. So the plane is 10 min early.

Ans: 10 min

80) Ram singh goes to his office in the city every day from his suburban house. His driver Mangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening. Every evening Ram singh reaches the station at 5 o'clock. Mangaram also reaches at the same time. One day Ram singh started early from his office and came to the station at 4 o'clock. Not wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way and takes him back house, half an hour early. How much time did Ram singh walked?

81) 2 trees are there. One grows at 3/5 of the other. In 4 years total growth of the trees is 8 ft. what growth will smaller tree have in 2 years.

Sol: THE BIG TREE GROWS 8FT IN 4 YEARS=>THE BIG TREE GROWS 4FT IN 2 YEARS.WHEN WE DIVIDE 4FT/5=.8*3=>2.4

4 (x+ (3/5) x) =88x/5=2x=5/4

After 2 years x= (3/5)*(5/4)*2 =1.5 (less than 2 feet)

82) There is a six digit code. Its first two digits, multiplied by 3 gives all ones. And the next two digits multiplied by 6 give all twos. Remaining two digits multiplied by 9 gives all threes. Then what is the code?

Sol: Assume the digit xx xx xx (six digits)

First Two digit xx * 3=111

xx =111/3=37

(First two digits of 1 is not divisible by 3 so we can use 111)

Second Two digit xx*6=222

xx=222/6=37

(First two digits of 2 is not divisible by 6 so we can use 222)

Third Two digit xx*9=333

xx=333/9=37

(First two digits of 3 is not divisible by 9 so we can use 333)

83) There are 4 balls and 4 boxes of colors yellow, pink, red and green. Red ball is in a box whose color is same as that of the ball in a yellow box. Red box has green ball. In which box you find the yellow ball?

Sol: Yellow box can have either of pink/yellow balls.

if we put a yellow ball in "yellow" box then it would imply that "yellow" is also the color of the box which has the red ball(because according 2 d question,d box of the red ball n the ball in the yellow box have same color)

Thus this possibility is ruled out...

Therefore the ball in yellow box must be pink, hence the color of box contain in red ball is also pink....

=>the box color left out is "green", which is allotted to the only box left, the one which has yellow ball.

Ans: green

84) A bag contains 20 yellow balls, 10 green balls, 5 white balls, 8 black balls, and 1 red ball. How many minimum balls one should pick out so that to make sure the he gets at least 2 balls of same color.

Sol: suppose he picks 5 balls of all different colors then when he picks up the sixth one, it must match any on of the previously drawn ball color. Thus he must pick 6 balls

Ans: he should pick 6 balls totally.

85) WHAT IS THE NUMBER OF ZEROS AT THE END OF THE PRODUCT OF THE NUMBERS FROM 1 TO 100?

Sol: For every 5 in unit place one zero is added

so between 1 to 100 there are 10 nos like 5,15,25,..,95 which has 5 in unit place.

Similarly for every no divisible by 10 one zero is added in the answer so between 1 to 100, 11 zeros are added

For 25, 50, 75 3 extra zeros are added

So total no of zeros are 10+11+3=24

86) There are two numbers in the ratio 8:9. If the smaller of the two numbers is increased by 12 and the larger number is reduced by 19 thee the ratio of the two numbers is 5:9.

Find the larger number?

Sol: 8x: 9x initially

8x+ 12: 9x - 19 = 5x: 9x

8x+12 = 5x

-> x = 4

9x = 36 (NOT SURE ABOUT THE ANSWER)

87) There are three different boxes A, B and C. Difference between weights of A and B is 3 kgs. And between B and C is 5 kgs. Then what is the maximum sum of the differences of all possible combinations when two boxes are taken each time

Sol: A-B = 3

B-c = 5

A-c = 8 so sum of diff = 8+3+5 = 16 kgs

88) A and B are shooters and having their exam. A and B fall short of 10 and 2 shots respectively to the qualifying mark. If each of them fired at least one shot and even by adding their total score together, they fall short of the qualifying mark, what is the qualifying mark?

Sol: Because each had at least 1 shot done so 10 + 1 = 11

And 9 + 2 = 11

So the ans is 11

89) A, B, C, and D tells the following times by looking at their watches. A tells it is 3 to 12. B tells it is 3 past 12 . C tells it is 12:2. D tells it is half a dozen too soon to 12. No two watches show the same time. The difference between the watches is 2,3,4,5 respectively. Whose watch shows maximum time?

Sol: A shows 11:57, B shows 12:03, C shows 12:02 and D shows 11:06 therefore,

Max time is for B

90) Falling height is proportional to square of the time. One object falls 64cm in 2sec than in 6sec from how much height the object will fall.

Sol: The falling height is proportional to the square of the time.

Now, the falling height is 64cm at 2sec

So, the proportional constant is=64/ (2*2) =16;

So, at 6sec the object fall maximum (16*6*6) cm=576cm;

Now, the object may be situated at any where.

If it is>576 only that time the object falling 576cm within 6sec .Otherwise if it is situated<576 then it fall only that height at 6sec.

91) Last year pandit was thrice his sister's age. Next year he is only twice her age. After 5 years what is pandit's age.

a) 2 b) 12 c) 11 d) 14

Ans: b

92) Jalia is twice older than qurban. If jalia was 4 years younger, qurban was 3 years older their diff. between their ages is 12 years what is the sum of their ages

a) 67 b) 57 c) 36 d) none

Ans: b

93) Fathers age is 5 times his son's age. 4 years back the father was 9 times older than son. Find the fathers' present age.

Ans. 40 years

94) Joe’s father will be twice his age 6 years from now. His mother was twice his age 2 years before. If Joe will be 24 two years from now, what is the difference between his father's and mother's age?

a) 4 b) 6 c) 8 d) 10

95) Anand finishes a work in 7 days; Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?

a) 3rd b) 6th c) 9th d) 7th

In d 1st day Anand does 1/7th of total work

Similarly,

Bithu does 1/8th work in d 2nd day

Hence at the end of 3 days, work done = 1/7+1/8+1/6=73/168

Remaining work = (168-73)/168 = 95/168

Again after 6 days of work, remaining work is = (95-73)/168 = 22/168

And hence Anand completes the work on 7th day.

Ans is d) 7th day

96) If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as ----

Ans: qcckj

97) BFGE CODED AS CEHD THEN CODE PVHDJ

Ans: QUICK

98) Find the no. of Y‘s followed by W but that is not followed by Z.

Y W R U D D Y W Z .....

99) If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD ?

Ans. PEASA

(Hint: in the first word, the alphabets of the jumbled one are three alphabets after the corresponding alphabet in the word SURMISE. S = V-3, similarly find the one for SHDVD)

100) If DDMUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as -----

Ans. QCEIL

(Hint: Write both the jumbled and the coded word as a table, find the relation between the corresponding words, i.e. C= D-1, N=M+1 & so on)

101) In the word ECONOMETRICS, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?

Ans. word is CENOMOTEIRSC tenth word is R

102) If D_MUQZM is coded as CENTRAL then RBDJK can be coded as

103) In a certain format TUBUJPO is coded as STATION. The code of which string is FILTER?

104) What is the code formed by reversing the First and second letters, the third and fourth letters and so on of the string SIMULTANEOUSLY?

105) In the word ORGANISATIONAL, by reversing if the first and second the third and fourth letters and so on of the string?

106) A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per meter. Find the total of laying the cable.

Ans: 1000 (24725 - cost) 20250

Ans: Rs. 22,500 (hint: the plant is on the other side of the plant i.e. it is not on the same side as the river)

107) The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?

Ans: 27

108) A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is his profit percentage?

Ans. 25%

109) What percent of 60 is 12?

Ans. 20%

110) Three men goes to a hotel to stay, the clerk says $30 per room/day so all the three plans to stay in one room so each pays $10.After some time the clerk realizes that he made a mistake of collecting $30 but the room cost only $25, there fore he decides to return $5 to them so he calls the room boy and gives him $5 asking him to return. The room boy keeps $2 with him and he returns only $3($1 for each).Now Totally all have paid $9 each($27)+room boy $2 which is equal to $27.where did $1 go, who has made the mistake?

111) Two pencils cost 8 cents. Then 5 pencils cost?

Ans: (20 cents)

112) Which is more economical of the following

a)2kg -- 30/- b)8kg -- 160/- c)5kg -- 80/-

113)Satish earns 240 weekly.12% of big amount + earning weekly = 540

what is the big amount

a)3200 b)3600 c)2500 d)1000

Ans: c

114) Bhanu spends 30% of his income on petrol on scooter. ¼ of the remaining on house rent and the balance on food. If he spends Rs.300 on petrol then what is the expenditure on house rent? a) Rs.525 b) Rs.1000 c) Rs.675 d) Rs.175

Ans: 175

115) A sporting goods store ordered an equal number of white and yellow balls. The tennis ball company delivered 45 extra white balls, making the ratio of white balls to yellow balls 1/5: 1/6. How many white tennis balls did the store originally order for?

a) 450 b) 270 c) 225 d) None of these

Ans: 180

116) There is a circular pizza with negligible thickness that is cut into 'x' pieces by 4 straight line cuts. What is the maximum and minimum value of 'x' respectively?

a) 12, 6 b) 11, 6 c) 12, 5 d) 11, 5

117) Match the following:

1. Male - Boy ---> a. A type of

2. Square - Polygon ---> b. A part of

3. Roof - Building ---> c. Not a type of

4. Mushroom - Vegetables ---> d. A superset of

Ans: 1- d, 2- a, 3- b, 4- c

118) Match the following.

1. Brother - sister ---> a. Part of

2. Alsatian - dog ---> b. Sibling

3. Sentence - paragraph ---> c. Type of

4. Car - steering ---> d. Not a type of

Ans. 1-b, 2-c, 3-a, 4-d

119) Match the following

1) Scooter -------- Automobile A. A PART OF

2).Oxygen ---------- Water B. A Type of

3).Shop staff ---------- Fitters C. NOT A TYPE OF

4). Bug ---------- Reptile D. A SUPERSET OF

Ans. 1-b, 2-a, 3-d, 4-c

120) What is the largest prime number stored in a—

-----> 6 bit pattern (ANS~2^6=64, so no is 61)

------> 7 bit pattern (ANS~2^7=128, so no is 127)

-------> 8 bit pattern (ANS~2^8=256, so no is 251)

-------->9 bit pattern (ANS~2^9=512, so no is 503)

121) What is the max 3 digit Prime no? ANS=997

122) G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?

Ans - 2

123) G (0) =1 G (1) = -1 IF G (N) =2* (G (N-1)) – 3(G (N-2)) Then what is the value of G (4)?

124) If f (0) =1 and f (n) = f (n-1)*n, find the value of f (4).

Ans: 24

125) If g (0) =g (1) =1 and g (n) = g (n-1) + g (n –2) find g (6);

126) What is the power of 2? a. 2068 b.2048 c.2668

Ans: 2048

127) 8 to the power of x is 32, what is the value of x?

128) Power of 4 Ans-4096

129) Which one will be the exact power of 3?

(i) 2768 (ii) 2678 (iii) 2187

130) Complete the series—

a )3,8,a,24,b,48,63 [ ANS~ a=15, b=35 ]

[HINT~DIFFERENCE IS 5, 7, 9, 11, 13, 15]

B )26,19,17,13,11, ,8,7 [ ANS=9]

[HINT~26,17,11,8 DECREASING LIKE 9,6,3 & 19,13,9,7 DECREASING

LIKE 6, 4, 2]

c)9,10,11,13,15, ,21,28 [ ANS=19 ]

[HINT~9, 11, 15, and 21 INCREASING LIKE 2, 4, 6 & 10,13,19,28 INCRESING

LIKE 3, 6, and 9]

D) 4, -5, 11, -14, 22, --- [ ANS= -27]

131) Number of faces, vertices and edges of a cube

ANS: 6,8,12

132) Find the value of—

a) @@+25-++@16, where @ denotes “square” & + denotes “square root”. [ANS=621]

b) $%$6-%$%6, where $ means “tripling” & % means “change of sign”. [ANS= -72]

c) % # % 6 + # %# 6, % means “doubling” & # mean “reciprocal”.

132) Select odd one out

1) LINUX, WINDOWS 98, SOLARIS, SMTP (ANS: SMTP)

2) MVS

3) JAVA, LISP, Smaltalk, Eiffle Ans: LISP (All other languages are OOPS)

4) http, arp, snmp, sap Ans: sap

5) linux, windows NT, sql server, Unix Ans: Sql server

6) SAP, ARP, WAP, TCP IP

7) Oracle, Linux, Ingress, DB2

8) SMTP, WAP, SAP, ARP Ans: SAP

9) WAP, HTTP, BAAN, ARP Ans: Baan

10) LINUX, UNIX, SOLARIS, SQL SERVER Ans: SQL SERVER

11) SQL, DB2, SYBASE, HTTP Ans: HTTP

12) Oracle, Linux, Ingress, DB2 ANS: LINUX

133) Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint det (A) ====0)

134) Which of the following are orthogonal pairs?

a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j

Ans: a, c

135) (a) 2+3i (b) 1+i (c) 3-2i (d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal.

Ans: a, c

136) Sum of slopes of 2 perpendicular st. lines is given. Find the pair of lines from the given set of options which satisfy the above condition?

137) If Rs.1260 is divided between A, B and C in the ratio 2:3:4, what is C's share?

Ans: Rs. 560

138) A sum of money is divided among A, B and C such that for each rupee A gets, B gets 65paise and C gets 35paise. If C's share is Rs.560, the sum is …

a) 2400 b) 2800 c) 3200 d) 3800

139) Complete the series.

1) 3, 8, --, 24, --, 48, 63. Ans: 15, 35

2) Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, --- Ans - 27

3) SERIES: 2, 7, 24, 77, ------ (238) or (240)

4) 77, 49, 36, 18,? Ans: 8 (7*7=49) (4*9=36) (3*6=1) (1*8=8)

5) series: 5 6 7 8 10 11 14?? Ans.15 or 18

6)15 14 12 11?? 9 8 Ans.10

7) what is the 12th term of the series 2, 5, 8 ... Ans. 35

8)58, 27, 12, x, 2, 1. Find x.

9)7, 9,13,_,27,37. Ans-19

10)2, 5, __, 19, 37, 75 Ans: 9

11) Complete the sequence 9, 10,11,13,15, __, 21, 28.

140) UNITS

1) (Momentum*Velocity)/ (Acceleration * distance) find units. Ans: mass

2) (energy * time * time)/ (mass * dist) = distance

3) (momentum * velocity)/ (force * time) = velocity

4) Find the physical quantity in units from the equation:

(Force*Distance)/ (Velocity*Velocity) Ans. Ns2/m

5) Find the physical quantity represented by

MOMENTUM *VELOCITY] / [LENGTH * ACCELERATION]?

141) Find the result of the following _expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation:

M (373, 5) +R (3.4) +T (7.7) +R (5.8)

ANS: 19

142) Which of the following highest Standard deviation

a) 7, - 7, 7,-7, 7,-7 b) 7, 7, 7,7,7,7 c) -7, - 7, -7,-7,-7,-7 d) -7, 7, -7, 7,-7, 7

Ans: d

143) 232 expressed in base-5 is Ans: 1412

144) A building with height D shadow up to G. A neighbor building with what height shadows C feet.

|----|----|----|----|----|----|----|

A B C D E F G H

Sol: B Ft. or CD/G

145) In a fraction, if 1 is added to both the numerator at the denominator, the fraction becomes 1/2. If numerator is subtracted from the denominator, the fraction becomes 3/4. Find the fraction.

Ans. 3/7

146) The sum of the digits of a two digit number is 8. When 18 is added to the number, the digits are reversed. Find the number?

Ans. 35

147) What number should be added to or subtracted from each term of the ratio 17 : 24 so that it becomes equal to 1 : 2.

Ans. 10 should be subtracted

## 0 comments :

## Post a Comment